ZAMANDA YOLCULUK: M.S. 2.- 5. YÜZYIL




Milattan sonraki olayları, yenilikleri, icatları araştırırken fark ettim ki günümüzde çok kullandığımız ihtiyaçların bir kısmını Çinliler icat etmiş ve önemli olayların hepsi Romalılarla ilgili. Diğer fark ettiğim şey ise ne kadar geriye dönük çalışırsam o kadar az veriye ulaşıyorum. Veri azlığından ve gereksiz veri çokluğundan dolayı MS 2 ve 5. yüzyıllar arasını incelemem neticesinde ancak bir yazı çıkarabildim. Bu dönemde yaşanan önemli olaylara ilişkin çok detaylı araştırma yapamasam da sizler için birkaç ilginç bilgiye ulaştım.

1. ANTAKYA DEPREMİ

 13 Aralık 115 tarihinde meydana gelen ve Türkiye’de en çok ölüme sebep olan bir deprem yaşanmış. M=7.5 büyüklüğündeki deprem sonucunda yaklaşık olarak 260.000 kişi hayatını kaybetmiş. O dönem de Antakya Roma İmparatorluğu’na aitmiş.

2. İLK BORSA

Dünyanın ilk borsası MS 2. Yüzyılda Kütahya’da Roma İmparatorluğu tarafından oluşturulmuş (Aferin onlara!). Dönemin İmparatoru Dioeletianus’un fiyat tespitleri Kütahya’da inşa edilen Aizanoi Binasında taş bloklar üzerinde ilan edilmiş, hem de bu binada borsa işlemleri gerçekleştirilmiş.


3.EL ARABASI

M.S. 2. Yüzyıl (kim kaynaklara göre 5. Yüzyıl) içerisinde Çinliler el arabasını icat etmişler. Günümüzde inşaat faaliyetlerinin vazgeçilmezi olan el arabası, icat edildiği dönemde de yine kas gücüyle ilerletilmiş.

4.SİSMOGRAF

İlk sismograf Han Hanedanı döneminde Çin’de yaşamış olan astronom, matematikçi, coğrafyacı, mucit ve ressam olan Zhang Heng tarafından icat edilmiş. 2 metre uzunluğunda tunçtan dev bir alet(günümüzdeki sismografın atası) ile depremin şiddetini ölçebiliyordu. yaptığı bu ilk sismografla MS 138 yılında Çin’in Shaanxi eyaletinde meydana gelen bir depremi önceden haber vermiştir. Yani günümüzde depremlere ilişkin alabildiğimiz verileri ve yapılan tahminleri bu amcaya borçluyuz.

5.KONSTANTİNOPOLİS

11 Mayıs 330 yılında Roma İmparatoru I.Konstantine Byzantion bugün İstanbul adıyla bildiğimiz şehri Roma İmparatorluğunun başkenti olarak seçmiş ve adına Yeni Roma demiştir. Fakat şehrin kurucusundan ötürü tarihçiler Konstantin Şehri ve sonra Konstantinopolis olarak adlandırmışlardır.

6.MÜREKKEP


Kağıdın icadını müteakip kullanılmaya başlanan mürekkep Çinliler tarafından bulunmuş olup, yaklaşık olarak MS 5. Yüzyıl başlarında günümüzde kullanılan halini almıştır. İlk dönemlerde boya hammaddesi olarak yanmış çam odunu, kuzu yağı, eşek derisi jölesi ve miski kullanılmış.


Kaynaklar:
-https://tr.wikipedia.org
-https://antakyacity.com
-https://dunyaninilkleri.com

10 yorum:

  1. Antakya depremi çok ilginç 260.000 kişi... Yüksek binalar var mıymış o zaman böyle bir yıkım olsun ayrıca o dönemde böyle bir nüfus hey Maşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7.5 oldukça büyük bir deprem. Hele yüzeye yakın gelişmişse eğer etki alanı çok büyük olmuştur. Dolayısıyla Suriye ve Türkiye'nin bulunduğu alanda bir çok ev yıkılmıştır. O dönemde çok katlı olmasa da sanırım kerpiç binalar vardır. O dönemde Antakya Suriye hep Roma İmparatorluğundaymış. Onların bıraktığı harabelere bakarsak bir iki katlı taş binalar söz konusu. Ama bu konuyu daha da araştıracağım. Sizinle de paylaşırım.

      Sil
  2. İnsan bazen keşke şu teknoloji gelişmeseymiş diyor istemsiz :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle. Şu anda bu bilgisayarların içinde değil de bir bahçede sohbet ediyor olurduk :)
      Yine de sismograf ile el arabasının icadı iyi olmuş ya. Bel fıtığı riski azalmıştır. Ve malum deprem uyarıları önemli :)

      Sil
  3. Merhaba! Paylaşımlarını çok ilginç ve güzel buldum. Seni blog keşif etkinliği sayesnde keşfetmiş bulunuyorum :)
    Benim kahve yanı kitap ve kahve yanı makyaj olmak üzere iki blogum var. İkisine de beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize sevindim. Daha güzel şeyler çıkarırım umarım. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Uğrayacağım size mutlaka :) Sevgiler...

      Sil
  4. Zamanda yolculuk delisi olarak başlığa bakınca uzun bir makale var sandım :) Ama bu da güzeldi. Her zaman zamanda yolculuk makale ile olmaz ya değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben maddelemenin daha cok akilda kalici olduguna inaniyorum. O yuzden bu yolu sectim. Şöyle ki oldukca geriden basladigim icin veri bulmak zor. Ama ilerideki yazilarda daha fazla maddelerim olacak :) umarim begenirsiniz

      Sil
    2. Ben maddelemenin daha cok akilda kalici olduguna inaniyorum. O yuzden bu yolu sectim. Şöyle ki oldukca geriden basladigim icin veri bulmak zor. Ama ilerideki yazilarda daha fazla maddelerim olacak :) umarim begenirsiniz

      Sil
    3. Ben maddelemenin daha cok akilda kalici olduguna inaniyorum. O yuzden bu yolu sectim. Şöyle ki oldukca geriden basladigim icin veri bulmak zor. Ama ilerideki yazilarda daha fazla maddelerim olacak :) umarim begenirsiniz

      Sil