ZAMANDA YOLCULUK: M.S. 1. YÜZYIL


Öncelikle yeni yazı dizime hoş geldiniz demek istiyorum. Ben çok meraklıyımdır. Aklıma durup dururken saçma sapan bir kelime gelir ve onunla ilgili araştırma yaparım. Çok severim araştırmayı. Kimi gereksiz bilgiler içerir, kimi yararlı. Yine de hiç durmadan sorarım, araştırırım. Bu yazı dizisinde sizlere Dünya’da ve Anadolu’daki önemli olayları Yüzyıl bazında araştırıp anlatmayı planlıyorum. Bakalım neler çıkacak hep birlikte göreceğiz.

1.    BÜYÜK ROMA YANGINI



64 yılının 18 Temmuz gecesini 19 Temmuz'a bağlayan gece patlak vermiş. Yangın, Circus Maximus'un güneydoğu köşesinde çabuk tutuşan mallar satan dükkânlarda başlamış. Yangın Roma'nın on dört bölgesinden dördünü tamamen, yedi tanesini ise kısmen küle çevirmiş.

2.    VEZÜV YANARDAĞININ PATLAMASI



1281 m yüksekliğindeki aktif yanardağ, İtalya’nın güneyinde bulunmaktadır. 79 yılındaki patlamasıyla Pompei, Herculaneum ve Stabia kentlerini haritadan silmiştir.

3.    KAŞIKLAR



Romalılar döneminde, kaşıkların günümüzdeki formuna geçilmiştir.

4.    PUSULA



Çinliler, MS 100 yılında Pusulayı,  icat etti. Manyetik bir ortamda serbest bırakılan bir objenin kuzeye yöneleceği prensibinden hareketle pusulanın keşfi gerçekleşti.

5.    BUHAR MAKİNESİ



Bilinen ilk buhar makinesi diyebileceğimiz örnek Mısırlı mühendis Heron'nun birinci yüzyılda 50 yıllarına doğru Mısır İskenderiye'de uçları birbirlerine göre zıt yönleri gösteren iki eğik tüpün yerleştirildiği oyuk bir küreden yaptığı türbindir.

Kaynaklar:
-https://tr.wikipedia.org
-https://bilgiustam.com
-Büyük Meydan Larousse Türkçe Ansiklopedi

4 yorum:

  1. benim ve özellikle minik oğlumun en sevdiği ve en çok sorduğu soruların cevapları sizde :)) blogunuzun izleyicisi olacağız

    YanıtlaSil
  2. :) yerim o meraklıyı. Umarım tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ufaklıklara yetişmek zor :)

    YanıtlaSil
  3. Güzel bilgiler, pompei diye film vardı oradaki yanardağ ismi buymuş demek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Vezüv yanardağı biz jeologların favorilerindendir. :)

      Sil